Faxe har mere end 80 Års erfaring i træ

Det smukke, gamle skerleje Hornbæk ligger på Sjællands nordkyst ikke langt fra Øresunds udmunding med udsigt til Svenskekullens klippeskrænter. I gamle dage var grund- laget for befolkningen i Hornbæk skeri, og i Esrum Klosters bøger fra 1497 omtales byen som nordkystens første skerleje. I det lille skerleje tænkte ingen dog dengang på, hvor smukt der var. Man måtte arbejde hårdt for føden som sker og indordne sig under havets og naturens kræfter.

I 1870-erne opdagede en håndfuld malere Hornbæk. Her fandt de inspiration, fascineret af skerne, de primitive leveforhold og ikke mindst lyset og stemningen. Digteren og maleren Holger Drachmann var blandt de første, der slog sig ned i Hornbæk. I hans fodspor fulgte kunstnere som P.S. Krøyer, Viggo Johansen og Carl Locher..

Sommergæster Kunstnerne viste i billeder og digte stemnin- gen omkring Hornbæk, og snart fulgte turister og landliggere. Stranden blev befolket af badende københavnere. Efter at jernbanen blev forlænget ud til kysten i 1906, strømmede det til med sommergæster. De byggede egne huse bag klitterne, og hoteller og badepensionater skød op. Hornbæk var blevet stedet, hvor man mødtes om sommeren og nød det ubekymrede ferieliv i smukke omgivelser.

Den unge maler Karl Faxe og hans kone Olga kom til Hornbæk i 1926. Her bosatte de sig, fordi der var basis for at starte en maler- virksomhed. Samtidig havde Karl mulighed for at dyrke sin hobby som kunstmaler i det smukke landskab. I malervirksomheden mestrede Karl og hans svende alle de gamle teknikker som forgyldning, åremaling, krakelering og meget andet. Deres specialitet var naturlig over adebehandling af træ med lud, sæbe og olie. Denne specialitet har med årene udviklet sig til et komplet produktpro- gram til behandling og pleje af træ, der den dag i dag er kendt under navnet Faxe.